De Saboteur in jou

Iedereen kent het wel, bewust of onbewust. Je hebt grootse plannen om meer tijd voor jezelf in te plannen, maar elke keer blijft het bij plannen. Grote kans dat jouw innerlijke saboteur aan het werk is. Laten we samen ontdekken hoe sabotage werkt en welke invloed het heeft op je mentale, fysieke en sociale welzijn.

De Kracht van Jouw Saboteur

Die innerlijke saboteur is als een schaduw die in jouw gedachten rondwaart, klaar om zelfs de meest zelfverzekerde personen aan het wankelen te brengen.

Twijfel, angst en negativiteit worden zorgvuldig gezaaid. Door je acties te laten uitvoeren of juist niet te laten doen saboteer je jezelf van de groei die je eigenlijk wilt.

Maar laten we niet vergeten dat jouw saboteur er is met een reden. Het is een beschermingsmechanisme, ontstaan uit ervaringen in je kindertijd. Stel je was gevallen en had flink pijn aan je knie. Je moest huilen, maar kreeg elke keer bij pijn te horen ‘ niet aanstellen’, kusje erop en weer doorgaan’, oh, hier heb ik geen tijd voor’. Als klein kind kan je dit niet zo benoemen, maar kan je je wel onvelig voelen. De volgende keer blijf je wel weg bij huilen en emoties tonen. Jouw saboteur herinnert zich al die situaties nog maar al te goed en houdt je weg van situaties die onveilig voelen.

Impact op het Mentale Welzijn

Die constante aanwezigheid van jouw saboteur heeft diepgaande gevolgen voor je mentale welzijn. Zelftwijfel en een voortdurende innerlijke strijd worden versterkt. Merk je dat je onbewust toch niet voor die yogales koos of juist wel voor dat energievretende contact? Mentale patronen duiken op, en ze vertellen je dat je een slappeling bent of dat het wel prima is om je voornemens te laten varen. Daarmee bevestig je het patroon dat je al jaren hebt vaak geheel onbewust.

Fysieke Gevolgen van de Saboteur

Niet alleen beperkt de mentale saboteur zich tot onze gedachten, maar zijn invloed strekt zich ook uit tot ons lichaam. De voortdurende stress en spanning die voortkomen uit negatieve gedachten kunnen leiden tot fysieke klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn en zelfs chronische aandoeningen. Het is een vicieuze cirkel waarin onze geestelijke gezondheid direct verweven is met onze lichamelijke gezondheid.

Sociale Invloed van de Saboteur

Jouw saboteur beïnvloedt hiermee jouw sociale interacties op een onbewuste manier. Het probeert je te beschermen door je acties te laten uitvoeren of juist niet. Door keuzes te maken of juist te vermijden. Dit vertoonde gedrag hield je als kind veilig, maar als volwassene kun je overwegen of deze veiligheid nog steeds brengt wat je echt wilt.

Hoe Je de Saboteur Kunt Verslaan

Nu we de destructieve kracht, maar ook het beschermmechanisme van de mentale saboteur begrijpen, is het van belang manieren te vinden om andere keuzes te maken. Zelfbewustzijn, positieve affirmaties en het omarmen van falen als een kans om te groeien, zijn enkele strategieën om de saboteur te neutraliseren. Elk bewust moment van jouw patroon is een overwinning, omdat het je de keuze geeft voor een andere weg.

Jouw Keuze, Jouw Balans

De saboteur huist in ieder van ons, het is een overlevingsdeel dat ons, onbewust, beschermt. Bewustwording van je acties kunnen je helpen keuzes te maken die passen bij de volwassene, het gezonde deel, die je nu bent.

Laten we samen streven naar een gezonde balans in zelfvertrouwen, zodat je de beste versie van jezelf kunt zijn zonder de saboteur de kans te geven jouw potentieel te ondermijnen. Lees hier meer over de Balans en Zelfzorg workshops.

Alle liefs en goed voor jou


Deze blog is met aandacht geschreven.
Door mijn dyslexie is het mogelijk dat
deze mail taal, lees en spelfouten bevat.