Humor ontspant

Lachen is gezond

Humor ontspant, lachen is gezond. Maar wat als je elke ochtend opstaat met die onrust in je lijf en die rug met flinke pijnscheuten.

Hoe vaak gebruik jij humor om jezelf en anderen te laten lachen?

Lachen is tenslotte gezond, en het kan een geweldige manier zijn om je spanningen te verlichten en verbinding te creëren met de mensen om ons heen. Lachen zorgt voor het verlagen van je stress en helpt je bij het verlichten van je lichamelijke klachten. Het zet doordat je je buikspieren gebruikt zelfs je darmen op het goede spoor.

Maar wat is het verschil tussen humor, sarcasme en zelfspot?

Humor is het vermogen om iets grappigs te zien of te zeggen, zonder anderen te kwetsen. Het is een manier om luchtigheid en vreugde in je leven te brengen. Humor kan op verschillende manieren worden geuit, zoals door middel van grapjes, grappige verhalen en situaties die ons aan het lachen maken. Een goed gevoel voor humor is een eigenschap die veel gewaardeerd wordt en kan helpen bij het opbouwen van je contacten met anderen.

Sarcasme daarentegen is het gebruik van ironie om iemand anders te bekritiseren of te kleineren. Het is vaak bedoeld om de ander belachelijk te maken en het kan kwetsend zijn. Hoewel sarcasme soms als grappig wordt gezien, kan het erg kwetsend zijn. Met sarcasme wil je je vaak beter voelen ten kosten van een ander.

Zelfspot is een vorm van humor waarbij iemand zichzelf op de hak neemt. Het kan een manier zijn om zelfrelativering te tonen en te laten zien dat je niet te serieus bent. Maar zelfspot met een flinke dosis zelfkritiek helpt je niet. Humor ten kosten van jezelf geeft je geen zelfvertrouwen en dekt vaak het gevoel van niet goed genoeg zijn af.

Kies jij vaak voor humor, sarcasme of zelfspot door jezelf te bekritiseren?

Wendy kwam bij mij en had sarcasme als beschermschild. Ze vond overal wat van en probeerde dit met sarcasme aan te geven. Naar haar zelf toe had ze een grote dosis zelfspot op een negatieve manier. Ze maakte liever haar zelf belachelijk dan dat een ander dat zou doen.

Door deze overlevingsstrategie zag ze overal toekomstige dreigingen en dat drukte zwaar op haar schouders. Haar schouders waren dan enorm gespannen, zelfs de fysiotherapeut had de handen er vol aan om daar weer beweging in te krijgen.

Door inzicht in haar beschermschild en veel zelfacceptatie leerde Wendy, in kleine stapjes, dat humor haar echt ontspanning kon brengen. Soms viel ze terug in haar patroon, maar haar omgeving hielp haar herinneren dat ze het niet nodig had om haar sarcasme en zelfkritiek in te zetten. Er viel een last van haar schouders.

Het zou jou ook kunnen helpen om meer ontspanning in je lijf te krijgen door meer plezier en humor in je leven te brengen. Laten we samen eens wat oude grappen ophalen bij onze kennismaking.


Deze blog is met aandacht geschreven.
Door mijn dyslexie is het mogelijk dat
deze mail taal, lees en spelfouten bevat.