Wat is systemisch werken?

Familie opstellingen is een vorm van systemisch werken.

De meest voorkomende en bekende vorm van systemisch werken heet familie opstellingen. Je neemt een kijkje in je familie systeem. Dit doe je door heel praktisch de feitelijke gebeurtenissen neer te zetten en te bekijken.

Welke vormen van systemisch werken zijn er nog meer?

Als je je gaat verdiepen in systemisch werken dan zal het je opvallen dat er heel veel verschillende methodes en zienswijzen zijn. Maar in de basis gaat het bij systemisch werken om elk systeem waar jij deel vanuit maakt. Denk aan je werk, familie, je sportclub, maar ook de verjaardag waar je vanmiddag misschien wel deel van uit gaat maken. Dat is op dat moment het systeem waar je inzit.

In ons dagelijks leven zitten we dus in heel veel verschillende systemen. Daar maken we deel van uit.

Maar hoe werkt het nu precies?

Systemisch werken is een benadering die gebaseerd is op het inzicht dat alles met elkaar verbonden is. Het erkent dat we allemaal deel uitmaken van een groter geheel en dat je persoonlijke ervaringen vaak geworteld zijn in de dynamiek van de systemen waar je deel van uitmaken.
Tijdens onze sessie gaan we kijken wat er op dit moment (onbewust) leeft in jou. Naar de onderliggende patronen, verborgen dynamieken en onuitgesproken loyaliteiten binnen systemen.
Daarbij maak ik gebruik van opstellingen, visualisaties en andere technieken om inzicht te krijgen in deze systemische dynamiek. Met dit inzicht gaan we aan de slag door te voelen wat dit met je doet en wat je hierin verder nodig hebt. Zodat je de ruimte weer kan voelen in je lijf, hoofd en emoties.

Waarom systemisch werken bij aangehouden lichamelijke klachten?

Lichamelijke klachten die lang aanhouden zijn vaak geen klachten die opgelost kunnen worden door de dokter of fysio. De benadering zal dan vooral liggen op symptoombestrijding.
Bij systemisch werken ga je op zoek naar de oorzaken. Vaak zijn deze oorzaken terug te vinden in het systemen waarvan jij deel uitmaakt. Dit doe je door de feiten zichtbaar te maken en te kijken/voelen wat dat met je doet.
Wanneer je bijvoorbeeld langdurige rugpijn hebt, kan dit verbonden zijn met een onuitgesproken conflict in je familie of een verstoorde dynamiek op je werk. Door systemisch te kijken naar jouw klachten, kun je verborgen patronen ontdekken en de onderliggende oorzaken aanpakken.
Het leuke is dat het je uitnodigt om op een andere, creatievere manier naar jezelf en je omgeving te kijken. Het zet je in beweging en opent deuren naar nieuwe perspectieven en mogelijkheden.
Het is verbazingwekkend hoe systemisch werken je kan helpen simpelweg door te laten zien wat er op dit moment (onbewust) in jou speelt. Door de verborgen dynamieken in onze systemen te verkennen, kunnen we de oorzaken van aangehouden lichamelijke klachten aanpakken en kom je weer in je SAS!
Ben jij net zo enthousiast geworden als ik? Laten we dan kennismaken en kijken waarbij jouw klacht systemisch bekeken kan worden. Heb je nog vragen? Mail me en ik beantwoord je zo snel mogelijk.
Alle liefs en goed voor jou


Deze blog is met aandacht geschreven.
Door mijn dyslexie is het mogelijk dat
deze mail taal, lees en spelfouten bevat.

VoorNa

Een cookie op zijn tijd kan je echt nog wel ergens kwijt. Cookies op deze website zijn niet essentieel, maar kunnen uw ervaring verbeteren.