ONMACHT

Herken je dat?

Heel veel vrouwen voelen de onmacht die komt kijken als je iets niet lukt. Voor mij bracht het idee van de leerput inzicht en rust in de frustratie en onmacht.

Je wilde echt beter voor jezelf zorgen, je hebt het ook echt al een paar dagen volgehouden om minder streng voor jezelf te zijn en de visualisatie oefening te doen in de ochtend.

Maar dag 3, je staat op met een bizar strenge stem die alles wat je doet afkeurt. ‘Wat een slapjanus ben je ook’. ’Je doet het ook echt helemaal niet goed, dat visualiseren’. ‘Jij zult wel weer de enige zijn die dit niet kan, net als al het andere dat je niet kan’.

Wat is de leerput?

De leerput is een term die we gebruiken om de plaats te beschrijven waar we allemaal beginnen als we iets nieuws willen leren. Volgens mij is het een concept dat uit het onderwijs komt, maar dat weet ik niet zeker.

Je begint aan je leerput en duikt het diepen in. Nieuwsgierig en vol goede moed. Helaas weet je nog niet veel over je nieuwe vaardigheid en loopt er tegen aan dat het niet vanzelf gaat. Na 3, 4 of 5 pogingen zakt de moed je in de schoenen. Daar komt die nare strenge stem om de hoek kijken. Wat doe je, stop je of ga je toch door? Als je door gaat (het liefst met wat zelfcompassie) zul je zien dat je steeds iets beter wordt in dat wat je oefent. Tot je uit de leerput bent en jezelf een nieuwe gewoonte, vaardigheid of overtuiging hebt eigen gemaakt. Klaar om de volgende leerput te in te duikelen…Want leren hoort bij het leven, dus die fases van de leerput ook. Hoe kijk jij naar je eigen leerproces?

Voorbeeld van Irene haar onmacht.

Irene had altijd al een passie voor koken en wilde zich graag verdiepen in de Japanse keuken. Ze besloot om een cursus te volgen en ging vol enthousiasme van start.

Irene kende de basisprincipes van de Japanse keuken niet en moest alles vanaf het begin leren. In het begin was Irene enthousiast en vol energie. Na voor de 5x haar sushirol overal te hebben geplakt behalve daar waar het moest belandde ze volledig onderin de leerput. Ze Dit was zo frustrerend voor haar, omdat het leek alsof ze geen vooruitgang boekte. Maar door haar vastberadenheid en toewijding bleef ze doorzetten.

Langzaam maar zeker kwam Irene uit de leerput. Ze begon de basisprincipes van de Japanse keuken te begrijpen en kreeg meer vertrouwen in haar kookvaardigheden. Uiteindelijk slaagde ze erin om heerlijke Japanse gerechten te bereiden en werd ze een echte expert op dit gebied.

Het verhaal van Irene laat zien dat het doorzetten en blijven leren vanuit de leerput uiteindelijk kan leiden tot succes. Maar het is belangrijk om te onthouden dat het niet erg is om fouten te maken en nieuwe vaardigheden te leren. Wees vriendelijk voor jezelf, anders wordt je je eigen vijand.

Wil jij je onmacht, pijn en oordelen loslaten? Daar help ik je graag bij. Zullen we kennismaken, plan maar een gesprek in mijn agenda. Ik leer je graag kennen, met al je conflicten en verwarring.


Deze blog is met aandacht geschreven.
Door mijn dyslexie is het mogelijk dat
deze mail taal, lees en spelfouten bevat.