Familieopstelling wat is dat? Welke patronen kent jouw familie en passen die jou?

Familieopstellingen wat is dat?

Het gaat verder dan gewone coaching.

Het is een reis naar de kern van jezelf, een kans om de verborgen dynamieken binnen je familieverbanden te verkennen en te helen. Een ontdekkingsreis naar jouw (on)bewuste patronen, emoties en gedachten. De methode is lichaamsgericht en psychologisch van vorm. Maar een familieopstellingen, wat is dat eigenlijk? En hoe werkt het?

Een kijkje in je systeem van herkomst

Tijdens een familieopstelling neem je een diepe duik in je systeem van herkomst. Dat systeem is als een complex netwerk met eigen regels en wetten. De ongeschreven regels, de verhoudingen onderling en de onuitgesproken rollen kunnen behoorlijk ingewikkeld zijn. Het dagelijks leven kan hierdoor onder druk komen te staan.

Dit systeem van herkomst heeft een enorme invloed op hoe we ons gedragen, denken en voelen. Maar soms zijn deze invloeden niet altijd even zichtbaar. Ze sluimeren onder de oppervlakte en beïnvloeden ons leven zonder dat we het doorhebben. Een familieopstelling helpt om deze verborgen dynamieken bloot te leggen en te begrijpen hoe ze ons beïnvloeden.

Familieopstellingen, wat is dat?

Verken de kracht van familieopstellingen

Ontdek hoe familieopstellingen je kunnen helpen bij het overwinnen van zelftwijfel, perfectionisme en het vinden van meer zelfcompassie. Velen van ons dragen een last die we niet eens altijd bewust ervaren: de dynamiek van onze familieverbanden. Door verborgen patronen bloot te leggen en onderliggende conflicten op te lossen, biedt deze unieke benadering een pad naar innerlijke rust en persoonlijke groei.

Tijdens een familieopstelling worden deze patronen en dynamieken tastbaar gemaakt door middel van representanten. Deze representanten vertegenwoordigen familieleden of andere relevante personen uit je leven. Door ze intuïtief op te stellen in de ruimte, ontstaat het zogenaamde ‘wetende veld’, waarin de representanten de gedachten en emoties van de personen die ze vertegenwoordigen ervaren.

Wat te verwachten bij een familieopstelling

Een familieopstelling is als een reis naar de kern van jezelf. Je brengt een vraagstuk in, een knoop die je wil ontwarren. Verstrikkingen, vaak ontstaan in eerdere generaties, worden blootgelegd en geheeld. Tijdens een familieopstelling kunnen diepe gevoelens, verstrikkingen en spanningen naar boven komen, wat een intense ervaring kan zijn. Dit biedt niet alleen inzicht voor jezelf, maar ook voor de representanten, die waardevolle inzichten kunnen verkrijgen over hun eigen vragen en thema’s.

Deze methode biedt een unieke kans om verborgen aspecten van jouw onderbewuste naar de oppervlakte te brengen en het systeem opnieuw te ordenen. Het kan leiden tot diepgaande persoonlijke groei en heling.

Verder dan familie opstellen

De kracht van familieopstellingen beperkt zich niet tot familie vraagstukken. Het wordt ook toegepast voor relaties, je huidige gezin, (fysieke) klachten of om jouw innerlijke systeem te bekijken. Door de onderliggende dynamieken te onthullen, groei en gedij je op een dieper niveau met meer begrip voor jezelf en je relaties om je heen.

Jouw reis naar zelfontdekking begint hier

Ben jij klaar om de kracht van familieopstellingen te ervaren? Verken de mogelijkheden van familieopstellingen en wat dat is. Liever het proces ervaren zonder groep? Dat kan bij een individuele opstelling. Neem vandaag nog contact op voor een sessie en begin jouw reis naar een leven van innerlijke rust en welzijn. Of boek gelijk een plek bij één van de familieopstellingen.

Liever eerst kennismaken? Plan hier een afspraak in mijn agenda!

Wat is familieopstelling en hoe is deze methode ontstaan?

Het ontstaan van familieopstellingen: een kijkje in de geschiedenis

Familieopstellingen zijn een fascinerende methode die diep graaft in de wortels van onze familiegeschiedenis en -dynamieken. Waar komt deze krachtige benadering eigenlijk vandaan? Laten we samen een reis maken naar het ontstaan van familieopstellingen en ontdekken hoe deze methode zich heeft ontwikkeld tot een onmisbaar instrument voor zelfontdekking en heling.

De oorsprong: Bert Hellinger en zijn visie

Bert Hellinger, een Duitse therapeut, legde de basis voor familieopstellingen. Hij begon zijn carrière als priester en missionaris in Zuid-Afrika. Tijdens zijn tijd daar raakte hij onder de indruk van de rituelen en gemeenschapspraktijken van de Zulu’s. Hij zag hoe zij conflicten binnen de gemeenschap oplosten en harmonie herstelden, wat hem inspireerde om verder te kijken naar de invloeden binnen familiesystemen.

Hellinger combineerde zijn werk met verschillende therapeutische benaderingen zoals psychoanalyse, gestalttherapie en transgenerationele psychotherapie. Zijn unieke combinatie van inzichten leidde tot de ontwikkeling van familieopstellingen. Deze methode richt zich op het zichtbaar maken van onbewuste familiepatronen en het herstellen van de natuurlijke orde binnen het familiesysteem.

De basisprincipes: orde, binding en balans

Hellinger ontdekte drie fundamentele principes die ten grondslag liggen aan gezonde familiesystemen: orde, binding en balans.

  1. Orde: ieder lid van de familie heeft zijn eigen plaats en rol binnen het systeem. Verstoring van deze natuurlijke orde leidt tot spanningen en conflicten die generaties lang doorwerken.
  2. Binding: elk familielid hoort erbij, ongeacht zijn of haar gedrag of positie. Uitsluiting of verwaarlozing van een familielid veroorzaakt diepgewortelde problemen binnen het systeem.
  3. Balans: er moet een evenwicht zijn tussen geven en nemen binnen relaties. Een disbalans leidt tot schuldgevoelens, wrok en andere negatieve emoties die doorwerken in het familiesysteem.

De evolutie van familieopstellingen

Sinds de introductie van familieopstellingen in de jaren ’80 heeft de methode zich wereldwijd verspreid en ontwikkeld. Deze aanpak werkt niet alleen voor het oplossen van familiale conflicten, maar is ook toepasbaar op andere gebieden zoals relaties, gezondheid en zelfs organisaties.

In Nederland hebben familieopstellingen een stevige voet aan de grond gekregen. Coaches en therapeuten, zoals ikzelf, integreren deze methode in hun praktijk om cliënten te helpen diepgaande inzichten te verkrijgen en blijvende veranderingen te realiseren.

Nu we weten: Familieopstellingen wat is dat, waarom familieopstellingen zo krachtig zijn

Familieopstellingen bieden een unieke en directe manier om de onderliggende dynamieken binnen je familiesysteem te verkennen. Door representanten te gebruiken om familieleden of belangrijke personen in jouw leven te vertegenwoordigen, worden onzichtbare patronen en spanningen zichtbaar en tastbaar. Dit leidt vaak tot verrassende en bevrijdende inzichten, waardoor je op een dieper niveau heelt en groeit.

Stel je voor dat je altijd een onverklaarbare spanning voelt in sociale situaties. Door een familieopstelling ontdek je dat deze spanning voortkomt uit een onbewuste loyaliteit aan een familielid dat ooit is buitengesloten. Door deze dynamiek te erkennen en te herstructureren, krijg je dieper inzicht in je eigen gedrag en vind je eindelijk de rust en vrijheid waar je naar op zoek bent.

Jouw volgende stap

Ontdek wat familieopstellingen voor jou betekenen. Of je nu worstelt met zelftwijfel, perfectionisme of een gebrek aan zelfcompassie, een familieopstelling helpt je diepgaande inzichten te verkrijgen en de weg naar innerlijke rust en persoonlijke groei te vinden.

Ben je klaar om de kracht van familieopstellingen te ervaren?

Boek nu je sessie of plan een kennismakingsgesprek in mijn agenda. Samen zetten we de eerste stap naar een leven vol innerlijke rust en welzijn.


Deze blog is met aandacht geschreven.
Door mijn dyslexie is het mogelijk dat
deze mail taal, lees en spelfouten bevat.