Vind de balans tussen geven en nemen.

Herken je dit? Je maakt graag anderen blij, zorgt voor anderen en ziet snel wat ze nodig hebben voordat ze het zelf merken. Tegelijkertijd voel je je vaak niet gewaardeerd. Je ergert je als anderen minder doen dan jij verwacht. Grenzen aangeven of hulp vragen vind je moeilijk.

Onbalans tussen geven en nemen

Waarschijnlijk ervaar je een onbalans tussen geven en nemen. Je geeft meer dan je ontvangt, wat leidt tot vermoeidheid, burn-out, verdriet, boosheid en frustratie. Dit komt vaak voor bij mijn cliënten die ik spreek in mijn praktijk.

Te veel geven schaadt niet alleen jou, maar ook anderen. Ze worden afhankelijk van jouw hulp en verliezen hun eigen verantwoordelijkheid. Ongevraagd advies of je verhaal delen terwijl de ander er niet op zit te wachten, schaadt de relatie.

Leven is geven en nemen

Deze onbalans begint vaak in de kindertijd door overtuigingen van ouders en omgeving, zoals “bescheidenheid loont” of “het is niet netjes om iets te vragen”. Door te veel te geven, negeer je je eigen behoeften en raakt je leven overbelast.

Systemische krachten

De balans tussen geven en nemen is een van de systemische wetmatigheden waarmee ik werk. Verstoring hiervan merk je in je leven, ook al zie je de oorzaak niet direct. Net als zwaartekracht: je ziet het niet, maar voelt het wel.

Durven ontvangen

Ontvangen vind je misschien lastig. Dit heeft vaak te maken met eigenwaarde. Als iemand je een compliment geeft, kun je dat dan echt aannemen? Het is belangrijk om eerlijk te zijn over je behoeften en te erkennen wat je nodig hebt.

Geven en nemen in golven

De balans tussen geven en nemen verloopt in golven. Relaties en interacties zijn soms intens en actief, en soms juist niet. Dat is normaal. Creativiteit en groei ontstaan in de ruimte en dynamiek tussen mensen.

Geven is ook oprecht excuses aanbieden, je houden aan afspraken ook al wil je iets anders en trouw blijven aan iemand die er niet is.

Delen om te vermenigvuldigen?

Delen om te vermenigvuldigen klinkt mooi, maar het is belangrijk om te delen zonder iets terug te verwachten. Geef omdat je wilt geven, zonder bijbedoelingen. Dit zorgt voor een gezonde balans en voorkomt teleurstellingen.

Denken in overvloed

Zoom eens uit en zie het grotere geheel. Als je focust op wat je niet krijgt, groeit de frustratie. Door uit te zoomen en te kijken naar wat je wel hebt en kunt geven, vind je meer tevredenheid.

Wanneer geef je te veel?

Een oude Chinese spreuk zegt: “Waarom haat je me? Ik heb je toch niet geholpen?” Te veel helpen belemmert anderen in hun groei en ontwikkeling. Het is goed om te helpen, maar geef ook ruimte aan anderen om zelf oplossingen te vinden.

De balans van geven en nemen in relaties

In elke relatie is een balans tussen geven en nemen cruciaal. Dit geldt voor relaties, collega’s en vrienden. Een verstoorde balans leidt tot onbegrip en conflicten, soms pas jaren later zichtbaar.

De enige uitzondering hierop is de relatie met je kinderen. Ouders geven aan hun kinderen, kinderen hoeven dit enkel te ontvangen en niet terug te geven. Dit doen zij weer bij hun kinderen. Lees meer de principes van systemisch kijken.

Conclusie

Vind een balans tussen geven en nemen door bewust te zijn van je eigen behoeften en grenzen. Durf te ontvangen en erken je eigen waarde. Zoek evenwicht in je relaties en geef anderen de ruimte om te geven. Zo creëer je een leven vol fijnere relaties met jezelf en anderen.

Wil je meer leren over hoe je een gezonde balans tussen geven en nemen kunt vinden? Neem vandaag nog contact met mij op voor een kennismakingsgesprek en ontdek hoe ik je kan helpen!

Alle liefs en goed voor jou


Deze blog is met aandacht geschreven.
Door mijn dyslexie is het mogelijk dat
deze mail taal, lees en spelfouten bevat.