Ontsnap aan de Dramadriehoek, wordt je bewust van je patronen en neem die stap uit dit drama.

Ontsnap aan de Dramadriehoek

Ken je dat gevoel wanneer je vastzit in een negatieve interactie? Alsof je steeds dezelfde ruzie voert of steeds weer in dezelfde valkuil trapt? Dat kan komen doordat je in de drama driehoek bent beland. De drama driehoek is een concept dat je helpt te begrijpen waarom je soms in negatieve patronen blijft hangen.

Ontsnap aan de drama driehoek via systemisch werk en opstellingen.

Wat is de drama driehoek?

De drama driehoek bestaat uit drie rollen: de aanklager, de redder en het slachtoffer. Deze rollen spelen een cruciale rol in negatieve interacties en zorgen ervoor dat we vast blijven zitten in patronen die ons niet verder helpen. Deze rollen komen heel vaak voor in je eigen familie of je gezin.

De aanklager

De aanklager wijst met de vinger naar anderen en geeft hen de schuld van problemen. Deze rol voelt zich vaak boos, gefrustreerd en superieur. Een aanklager kan zinnen gebruiken als: “Jij doet ook nooit iets goed” of “Je begrijpt me gewoon niet”.

De redder

De redder wil altijd helpen en voelt zich verantwoordelijk voor de problemen van anderen. Dit lijkt misschien positief, maar redders kunnen zichzelf verliezen in het helpen van anderen en vergeten hun eigen behoeften. Daarnaast kunnen ze de nader belemmeren om te groeien naar zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Ze zeggen vaak dingen als: “Laat mij het maar doen” of “Ik los dit voor je op”.

Het slachtoffer

Het slachtoffer voelt zich machteloos en ziet zichzelf als een pion in het spel van anderen. Ze hebben het gevoel dat ze geen controle hebben over hun leven en zeggen dingen als: “Waarom overkomt mij dit altijd?”, “Ik kan ook niks goed doen” of “Ik kan hier niks aan doen”.

Ontsnap aan de drama driehoek!

De positieve variant: De winnaars driehoek

Gelukkig is er een uitweg uit deze negatieve patronen. De winnaars driehoek is de positieve tegenhanger van de drama driehoek en bestaat ook uit drie rollen: de uitdager, de ondersteuner en de kwetsbare. Deze rollen helpen je om constructief te communiceren en positieve interacties te bevorderen. Er zit meer balans in geven en nemen.

De uitdager

In plaats van te beschuldigen, daagt de uitdager anderen en zichzelf uit om verantwoordelijkheid te nemen. De uitdager stelt vragen en moedigt aan tot zelfreflectie: “Hoe kunnen we dit samen oplossen?” of “Wat heb jij nodig om dit aan te pakken?”

De ondersteuner

De ondersteuner helpt anderen zonder zichzelf te verliezen. Ze bieden hulp op een manier die de ander bekrachtigt en zelfvertrouwen geeft. Een ondersteuner kan zeggen: “Hoe kan ik je helpen om dit zelf te doen?” of “Ik geloof dat je dit kunt”.

De kwetsbare

De kwetsbare neemt verantwoordelijkheid voor zijn eigen gevoelens en geeft eerlijk aan wat hij nodig heeft zonder zichzelf als slachtoffer te zien. Ze communiceren op een open en eerlijke manier: “Ik voel me overweldigd en ik heb wat tijd nodig om na te denken” of “Ik heb wat hulp nodig bij deze taak”.

Ontsnap aan de drama driehoek:

  1. Herken je rol: Bewustwording is de eerste stap. Zodra je merkt dat je in de rol van aanklager, redder of slachtoffer zit, kun je jezelf afvragen wat je echt nodig hebt.
  2. Verander je taal: Let op de woorden die je gebruikt. Probeer beschuldigingen te vervangen door vragen en geef je behoeften duidelijk aan zonder anderen de schuld te geven.
  3. Oefen zelfcompassie: Wees lief voor jezelf. Het is oké om fouten te maken en om hulp te vragen. Door mild voor jezelf te zijn, kun je beter uit negatieve patronen stappen.
  4. Zoek ondersteuning: Dit kan bij een coach, zoals ik, of in je eigen omgeving. Het helpt om iemand te hebben die je begeleidt en aanmoedigt in je groeiproces.
  5. Neem kleine stappen: Verandering hoeft niet groot te zijn. Begin met kleine aanpassingen in je gedrag en communicatie. Elk stapje vooruit is een overwinning.

Door je bewust te worden van je rol en te streven naar de positieve variant, kun je jezelf bevrijden van negatieve patronen en meer voldoening en zingeving vinden in je leven en relaties.

Onthoud, je hebt de kracht om te veranderen en te groeien. Zet die stap en ontdek hoe je zelfvertrouwen en innerlijke rust kunt vinden.

Wil je meer weten?

Heb je vragen of wil je meer weten over hoe ik je kan helpen? Neem gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking. Samen kunnen we kijken naar wat jij nodig hebt om te groeien en je doelen te bereiken.

Blijf stralen, blijf groeien en onthoud: je bent sterker dan je denkt.

Alle liefs en goed voor jou


Deze blog is met aandacht geschreven.
Door mijn dyslexie is het mogelijk dat
deze mail taal, lees en spelfouten bevat.